Cum poti alege pompa ideala pentru locuinta ta?

Cum poti alege pompa ideala pentru locuinta ta?

Dacă locuiești la casă și vrei să plătești mai puțin pentru apa potabilă sau dacă urmează să îți achiziționezi o locuință într-o zonă în care nu este rețea de apă potabilă, te invităm să urmaresti video-ul urmator:

Pompa de apă este un echipament folosit la transportul apei din puțuri, lacuri, fântâni în scopul alimentării diverșilor consumatori. Din punct de vedere constructiv pompa are trei componente principale: motorul, unitatea de pompare și carcasa.

În funcție de poziționare, pompele pot fi:

Pompe de suprafata: acestea trag/absorb lichidul dintr-un puț/rezervor și îl împing către consumator; permit accesul usor si rapid pentru instalare si de intretinere, insa prezinta urmatoarele dezavantaje:

– necesita protectie suplimentara la inghet

– consuma energie suplimentara deoarece apa trebuie mai intai absorbita din put in corpul pompei si apoi pompata de turbina catre locul de consum

Pompe submersibile: sunt complet coborate sub suprafata apei (imersate în lichid, pe care il împing/refulează către consumator), ca atare au urmatoarele avantaje:

– fiind instalate sub limita de inghet sunt protejate implicit de pericolul spargerii prin inghetarea apei in corpul pompei

– nu au nevoie de amorsare, fiind imersate apa intra fortat in corpul pompei care doar impinge apa spre consumator (nu mai exista absorbtie) deci sunt mai eficiente

– zgomot mult redus comparativ cu pompele de suprafata

 

In funcție de destinație, pompele de apă pot fi:

Pentru apă curată: Este utilizata pentru transportul apei curate si a altor lichide ale caror proprietati fizico-chimice sunt similare cu cele ale apei, si este folosita la circulatia apei calde si reci sub presiune, cum ar fi alimentarea si drenarea apelor industriale si urbane, alimentarea cu apa sub presiune in constructii inalte, irigarea gradinilor, incalzirea si ventilarea ciclului de refrigerare, irigatii ferme, precum si utilizarea impreuna cu alte echipamente.

Pentru canalizare (apa murdara): este destinata transportului de ape uzate si reziduale care contin murdarie fibroasa, namol si particule solide de o anumita dimensiune.

Pentru substante chimice: in general, este utilizata pentru transferul si circulatia lichidului chimic coroziv, si este aplicabila in industrie, institute si laboratoare de cercetare, etc.

2. Principiu de functionare

Apa este absorbita prin ștuțul sau fantele de aspirație și împinsă cu ajutorul grupului de pompare (turbina) către consumator.

3. Caracteristicile principale ale unei pompe

Pentru pompele de suprafață:

– adâncimea maximă de aspirație
– înălțimea maximă de refulare

Pentru pompele submersibile:

– înălțimea maximă de refulare, dat fiind faptul ca acestea lucreaza doar cand sunt imersate în fluidul ce se dorește a fi pompat

4. Cum alegem o pompă de suprafață?

Trebuie sa cunoaștem cât mai exact adâncimea de aspirație:

– Pentru aspirație de la maxim 8-9 metri se poate alege o pompă centrifugala de suprafață

– Daca adancimea de pompare este mai mare de 8-9 metri, vom alege o pompă de suprafață cu ejector

– Trebuie să avem în vedere traseul de alimentare până la consumatori (atât pe orizontală cât și pe verticală). În principiu pentru a pompa apa la 10 metri pe verticală (10 metri înălțime coloană apă) avem nevoie teoretic de 1 bar presiune. Astfel, dacă fișa tehnică a pompei menționează faptul că are o înălțime de refulare maximă de 50 metri acest lucru înseamnă ca pompa dezvolta o presiune maximă de 5 bari (atenție: debitul de apa la această înălțime maxima va fi practic zero).

– Pentru pomparea în linie dreaptă pe orizontala, pentru fiecare 100 metri de pompare este necesara o presiune de minim 1 bar.

În concluzie: pentru ridicarea apei pe verticală, pentru fiecare 10 metri este nevoie de o presiune de minim 1 bar iar pentru pomparea apei pe orizontală, pentru fiecare 100 metri este necesara o presiune de 1 bar

Atunci cand se alege o pompă recomandăm să consultați graficul de funcționare al pompei, pentru a calcula debitul necesar la distanța dorită.

4. Cum alegem o pompă submersibila?

Se iau in calcul, în principal, înălțimea de pompare (la câți metri dorim să „ridice” pompa coloana de apă) precum și debitul de apă necesar la înălțimea respectivă. Atenție: se va alege, de pe curba de funcționare a pompei, debitul funcție de înălțimea de pompare.

Este recomandat să alegeți o pompă ceva mai puternică decat ceea ce rezultă din calcule, astfel încât aceasta să nu fie nevoită a funcționa în sarcina maximă.

Atunci cand alegeti o pompa de apa, asigurati-va ca aceasta indeplineste cerintele privind debitul si inaltimea de refulare si respecta principiile economice, de securitate si aplicabilitate in functie de utilizare.

3. Înălțimea de ridicare/pompare

Energia pe care apa o obtine prin pompare determina inaltimea de ridicare a apei (head sau lift). Pentru o pompa de suprafata, inaltimea de ridicare a pompei include aspiratia si refularea, se noteaza cu H si se masoara in metri. Pentru o pompa submersibila, H este doar inaltimea de refulare.

Distanta verticala de la turbina pompei pana la suprafata sursei de apa (inaltimea coloanei de apa pe care pompa o absoarbe) se numeste inaltime de aspiratie, pe scurt aspiratie.

Distanta verticala de la turbina pompei pana la consumator (inaltimea coloanei de apa pe care pompa o refuleaza), se cheama inaltime de refulare, pe scurt refulare.

Inaltimea de ridicare a pompei de apa = inaltimea de aspiratie + inaltimea de refulare.

Inaltimea de refulare a pompei de apa trebuie sa fie de aproximativ 1.15 – 1.20 ori inaltimea de ridicare a apei. De exemplu, daca distanta pe verticala de la suprafata sursei de apa la un rezervor de stocare apa este de 20 de metri, atunci inaltimea de refulare necesara a pompei de de apa ar trebui sa fie de aproximativ 23-24 de metri. Acest lucru trebuie luat in considerare deoarece la inaltimea maxima de refulare, debitul este practic zero, pompa nu mai poate genera presiune deoarece toata puterea este practic folosita pentru a ridica coloana de apa la acea inaltime.

Nu este indicat sa achizitionati o pompa de apa cu inaltimea de refulare foarte mare; daca este utilizata o pompa de apa cu inaltime de refulare mare acolo unde exista o inaltime de refulare redusa, debitul de apa va fi prea mare, iar motorul va fi suprasolicitat. In cazul functionarii pe termen lung, temperatura motorului va creste si va cauza uzura rapida a pieselor motorului.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *